Mythodologie. Dit is het verhaal van de volleybalwedstrijd die de ‘’studentenclash’’ van Nederland
moest worden. USV Protos uit Utrecht zou het opnemen tegen GSVV Donitas uit Groningen. Op
zich is het uniek dat twee studentenverenigingen het tegen elkaar op mogen nemen op het éen-na-
hoogste niveau van Nederland. Een clash werd het echter nooit. Donitas was heer en meester in
eigen hal en na iets meer dan een uur mochten de studenten alweer aan het bier.

We nemen u even mee naar het meest legendarische begin ooit van een volleybalwedstrijd. De
mannen van USV Protos waren naar Groningen afgereisd om even te laten zien was ze allemaal wel
niet konden brengen in de Topdivisie. Vol zelfvertrouwen kwamen ze de Aclo binnengelopen. Sven
de Koe, vorige week nog de beste aanvaller van het team, zou even een paar gaten de grond in slaan.
Oud-Donitater Peter van der Poel was vastberaden om het publiek te laten zien dat hij nog steeds
heel goed kan volleyballen. Peter liet zich niet van de wijs brengen door de sfeeractie op de tribune
en sloeg de ballen ook daadwerkelijk hard in. Bij het inslaan…

De wedstrijd begon. De tribune was afgeladen vol. De clash kon beginnen!!! Protos begon uitstekend
aan de wedstrijd. Het eerste gedeelte was nagenoeg perfect. De pass kwam bij de spelverdeler, de
set-up lag panklaar voor hardhitter Sven de Koe. Alles ging goed…

*Vijf killblocks later*

Geroutineerd Donitas-trainer Jaap Romein, die al vele jaren actief is in de volleybalwereld en dus al
aardig wat wedstrijden mogen aanschouwen, omschreef het als ‘’de meest epische start van een
wedstrijd die ik ooit gezien heb’’. Het verzet was gebroken. De muur die bestond uit Mathijs ‘ideale
schoonzoon’ Linders, Jisse ‘Diekerhof’ Dijksterhuis en Lennart ‘Leendert’ Harmsen zorgde ervoor dat
de Utregse hoop als sneeuw voor de zon verdween. Waar Protos voor de tos, dus pro-tos, nog
geloofde in een overwinning, werd het na deze blok-regen gekoeioneerd en kreeg het volleybal-
scholing. Tiemen Huiting keek tevreden toe.

Helaas werd dit alles overschaduwd door een zware blessure van Lennart. Door een verkeerde
landing raakt hij geblesseerd aan zijn knie. Het leek zelfs zo erg dat hij per ambulance naar het
ziekenhuis is afgevoerd. Achteraf blijkt de blessure mee te vallen. Desondanks is dit voor Donitas als
team natuurlijk een zware aderlating. Na afloop kregen we, vanuit het ziekenhuis, wel érg vrolijke
berichtjes van Lennart in de team-chat. Kids, don’t do drugs…

We hopen natuurlijk dat Lennart weer snel fit wordt, hij deed het aardig de afgelopen tijd… Ook het
andere lid van de ziekenboeg, onze knuffel-tukker Tiemen Huiting werkt achter de schermen hard
aan zijn herstel. Huiting, aangereden door concurrent-spelverdeler Bart de Bruijn, heeft door een
gebroken pols de gehele voorbereiding gemist en zal waarschijnlijk pas weer in het nieuwe jaar
inzetbaar zijn. Desalniettemin heeft hij het aanvoerderschap afgedragen aan iemand die ons team op
de rit kan houden, namelijk knuffel-beer Arjan Westra, wiens kostuum gemaakt is door de Ziengs.

Komende zaterdag speelt Donitas dichtbij huis. In bedum zal DIO de tegenstander zijn. Opnieuw een
ontmoeting met veel oude bekenden. En dan bedoelen we letterlijk oude bekenden. Bert Bleekers
gaat al bijna met pensioen. Dat was het, bedankt voor het lezen, tot de volgende!

Nabeschouwing D1

Afgelopen zaterdag was het zover, onze allereerste wedstrijd! Om half 8 mochten wij voor
het eerst ons spel laten zien tegen Sliedrecht dames 2. Sliedrecht 2 is dit jaar nieuw in de
topdivisie na hun kampioenschap in de eerste divisie van afgelopen jaar. Het team had
afgelopen week tegen VVU al laten zien dat ze thuishoren in de topdivisie na een spannende
wedstrijd met 3-2 verlies. Het beloofde dus een spannende wedstrijd te worden.
We begonnen erg sterk in de eerste set, met veel enthousiasme en door een goede
servicedruk kwamen wij al snel op een voorsprong. Deze voorsprong konden wij door de
goede pass van Demi en Ellen volhouden en mede door de snoeiharde aanvallen van Anouk
de Haan haalden wij in de eerste set de winst met 25-17 binnen!
In de tweede set konden wij ons dominante spel niet volhouden en kwam Sliedrecht los.
Vooral door afname van onze eigen servicedruk, veel foutservices, hadden we in deze set
weinig te vertellen en ging de winst dan ook naar onze tegenstander. Setstanden: 13-25.
In de derde set probeerden we ons goede spel van de eerste set voort te zetten. We
speelden duidelijk veel beter dan in de tweede set, maar helaas lieten we in de eerste paar
punten gelijk al veel kansen liggen, waardoor we weer op achterstand kwamen. Onze
inhaalslag kwam net te laat op gang, waardoor ook de winst van deze set met 20-25 naar
Sliedrecht ging.
We begonnen de vierde set opnieuw vol enthousiasme, met als enige doel een vijfsetter uit
de wedstrijd te slepen. We speelden goed ons eigen spelletje en wonnen mooie rally’s. Toen
we boven de 20 kwamen maakten we het ons zelf erg lastig, na veel eigen fouten hebben wij
de 22-25 winst moeten afstaan aan onze tegenstander.
Al met al hebben wij een goede wedstrijd laten zien. We hebben zeker laten zien wat we
kunnen, maar er zijn ook een paar aandachtspuntjes die we meenemen naar de trainingen.
We gaan deze week weer volle bak, want zaterdag staat ons een wedstrijd tegen Sudosa-
Desto dames 1 te wachten. We hopen jullie zaterdag dan ook om 19:45 in Assen te zien!

Nabeschouwing H2

Lief Dagboek.
Afgelopen zaterdag was het zover. Mijn eerste Donitas Thuisdag.
Ik was stiekem wel een beetje nerveus, maar bovenal nieuwsgierig naar de sfeer waarvan de oude
garde de afgelopen tijd ons als feuten over vertelde.
Nou die sfeer die was er, donders wat een lawaai. Ik voelde mij hierdoor heel erg zelfverzekerd en
was klaar om aan te treden in de Struik samen met de rest van de knappe mannen.
De scheidsrechter vloot en de eerste set begon.
Met direct een mooi punt voor ons.
Een perfecte pass van Leon gevolgd door een super-set van Sybren om vervolgens via de hand van
Tom in het gezicht van de libero te eindigen.
De toon was gezet en de rest van de set walsten we over SVI heen. 25-14.
De tweede set weet ik eigenlijk niet zo goed wat er gebeurde, alles ging zo snel.
We lieten ons niet van onze beste kant zien en SVI wel. 15-25.
De derde set.
Met wat wijzigingen in de opstelling deze set startten we goed, we kwamen op voorsprong.
Er werd hier en daar een deuk in de grond geslagen. We blokkeerden een paar keer zo hard dat het
wel een aardbeving leek.
Er werden wat ace'jes geserveerd.
Wat wissels en de set was al over.
25-15.
De vierde set.
Deze set moest het worden en dat werd het ook.
We speelden fantastisch. Onze Max speelde de hele wedstrijd al zo goed dat z'n oude team geen bal
bij hem in de buurt wou hebben. Dat lukte hen helaas niet en Max legde alle ballen die hij aanraakte
perfect neer.
Op de buitenkanten maakten Thomas, Adriaan en Leon het af.
Leon serveerde in deze set zelfs 3 aces in een serie van 5 services.
Richard klapte bal na bal over de blokkering.
En iedereen deed wat hij moest doen, SVI deed dit ook, waardoor deze set toch het spannendste
was.
Uiteindelijk wonnen we deze set ook met 25-19.
We wonnen dus met 3-1 En dit maakte mij heel blij.
's Avonds hadden wij ook nog een feestje, maar daar weet ik niet zo veel meer van, dus ik denk wel
dat het feestje superleuk was.
Groetjes.
IMHERZ!!!!

Nabeschouwing D2

Nabeschouwing Donitas D2 – Veracles D2 – Dit is de dag
Dit is de dag waar je elk jaar weer naar uitkijkt. Dit is de dag dat je eindelijk je nieuwe team
aan heel Donitas mag showen. Dit is de dag van de Donitop kledingverkoop. Het is de dag
van het nieuwe strepenreglement. De dag van het eerste Accie feestje. De dag dat je je fiets
geel-blauw kan laten spuiten. Dit is de dag dat heel de ACLO in geel-blauw kleurt. Ook is het
de dag dat Wout en Rob samen Dames 2 gingen coachen. Het is de dag dat je je haar en
make-up extra aandacht geeft voor de teamfoto. Dit is de dag van de eerste thuisdag!
De dag dat Dames 2 tegen de vereniging met de lelijkste kleur mocht spelen. Het is de dag
die om 17:00 uur begon met de wedstrijd. Het is de dag van de volgende basisopstelling: Jill,
Meriek, Lieke, Annemarie, Renee, Kim en Eline. Dit was ook de dag waar Dames 2 de eerste
set cadeau geeft aan Verakets. Gelukkig is het ook de dag dat Dames 2 de koppen bij elkaar
steekt en met de winst naar huis gaat. Het is de dag van matig spel. Maar het is ook de dag
van mooi technische spel. Het was de dag van ‘domme’ foutjes. Maar het is ook de dag van
goede adviezen. Het is de dag dat je luistert naar de coach. De dag dat je iets doet met de
aanwijzingen die je krijgt. De dag waarin set twee gewonnen werd met 25-19. De dag dat de
derde set gewonnen werd met een lekkere 25-14. Het is dus de dag dat Donitas Dames 2
gehakt maakt van Verakets. Want het is de dag dat set vier gewonnen werd met 25-22. Het
is de dag dat Dames 2 met 3-1 wint van de groënen. Het is de dag die je wenst zo af te
sluiten.
Ook was het de dag waarop Lieke een minstreep behaald door een headshot te maken bij de
tegenstander. De dag waarop de scheidsrechter uitgebreid zijn tijd nam bij elke set wissel.
Het was de dag dat Anke haar nieuw gekochte schoenen moest afkopen met 15 strepen. De
dag dat Noëlle haar debuut maakt. Het was de dag dat Renee eindelijk een bal verdedigd.
Ook was het de dag dat Lieke als woman of the match werd benoemd. Het was de dag dat
Meriek haar eerste thuisdag bij Dames 2 speelde. De dag waarop Eline een dopje luft kreeg
voor haar persoonlijke streep. De dag dat Kim ons vertelde niet langer single te zijn. De dag
dat Anke haar halve liter bier eindelijk heeft meegenomen.
Het is de dag dat we dansjes gewaagd hebben op de dansvloer. De dag dat we in outfit
gekleed waren voor het Accie feestje. Het was de dag van jeuk in je nek door de geel-blauwe
bloemenketting. De dag dat we geel zagen door de gele bril op onze neus. Het was absoluut
de dag van de vele liters bier. De dag van een lekkere desperado in je hand. De dag van de
vele spelletjes stressmex. De dag dat Dames 2 (te) ruim neemt. Het was de dag die we de
volgende dag onder ogen moesten komen. Dit was de dag die we het hele jaar nog zullen
herinneren!

Nabeschouwing D3

Yes! Het was weer zo ver! Dé eerste thuisdag van het seizoen. Al maanden lang stond het geel-blauw
onderstreept in onze agenda's. Donitas D3 tegen Sudosa D3. Ook Angela was weer terug van
weggeweest, waardoor we voor het eerst dit seizoen weer helemaal compleet waren.
De eerste set begonnen we gelijk sterk. Met onze service zorgden we ervoor dat Sudosa niet aan
volleyballen toe kwam. Als snel liepen we lekker uit waardoor we de set relaxed uit konden spelen.
25-12, BAM!
Ook in set 2 begonnen we sterk. Aan onze kant werden er nauwelijks fouten gemaakt, terwijl er aan
de overkant nog wel het één en ander mis ging. Dit ging wel heel gemakkelijk, waardoor halverwege
de set de scherpte er bij ons een beetje uit begon te gaan. Maar met een ruime voorsprong op zak
werd het geen moment spannend. Resultaat: 25-16.
In de derde set begonnen we waar we de tweede set mee geëindigd waren, veel te gemakzuchtig
spel en steeds meer fouten. Hierdoor kwamen we voor het eerst in de wedstrijd op achterstand. Dit
hadden we niet zien aankomen, waardoor de relaxte stemming oversloeg in stress. Ineens lukte alles
aan de kant van Sudosa en waren wij het even kwijt. Helaas hebben we deze set uit handen gegeven,
zonder dat het nodig was. 19-25
Set 4, nu was de focus weer terug! Er werd weer goed geserveerd en de blokkering stond top! Met
weinig fouten aan onze kant, werd de set op een zakelijke manier binnen gesleept. 25-14.
Deze wedstrijd was duidelijk een goed leermoment voor ons. Komende zaterdag spelen we opnieuw
tegen Sudosa, maar dit keer tegen D2. Hier gaan we er alles aan doen om met volle focus de punten